A HARLEY-DAVIDSON® MÁRKAKERESKEDÉSEKTÖRTÉNETE

A MÁRKAKERESKEKDŐI HÁLÓZATOK ELINDULÁSA

       

A motorkerékpárok piaca a 20. század elején igencsak zsúfolt volt. 1907-ben csak az Egyesült Államokban több mint 40 gyártó készített és értékesített motorokat. Az ágazat egyik szuperhatalmi pozícióra esélyes szereplője az indiai Handee Manufacturing motorgyártó vállalat volt, így a Harley Davidson alapítói és tizenhárom alkalmazottja tudták, mivel kell szembenézniük.

TERJESZKEDÉS

       

Ez az év meghatározó időszak volt a Harley-Davidson számára. William A. Davidson ekkor lépett a színre, hogy támogassa bátyjait, Arthurt és Waltert, valamint William S. Harley-t. A vállalat szeptember 17-én alakult meg, első körben az alkalmazottaknak és az igazgatósági tagoknak eladott részvénykibocsátással. Ennél azonban sokkal jelentősebb lépésnek bizonyult a márkakereskedői hálózat toborzásának nagy arányú elindítása. A Harley-Davidson már azóta élt a márkakereskedői támogatás kínálta előnyökkel, amióta Charles Lang létrehozta első ilyen telephelyét Chicagóban 1904-ben. Az előrelátóbb és sikeresebb gyártók hamar felismerték, hogy a szakképzett és elkötelezett személyzet által működtetett, a vásárlók számára látható és hozzáférhető márkakereskedések jelentik a különbséget a nagy és a kis forgalom között. Az 1907-et követő évek pedig azt is bebizonyították, hogy sok esetben a túlélés vagy a csőd múlt a vállalat márkakereskedői hálózatának méretén és erején.

Az igazgatóság úgy döntött, hogy az 1907 novemberében megrendezendő Chicagói Autókiállításon bemutatóteret bérel, és megpróbál márkakereskedőket toborozni. A potenciális jelöltek megszólítása érdekében árkedvezményt kínáltak fel, amely minden motorkerékpár megvásárlásával növekedett (az 5. jármű után már 30 dollárral kevesebbet kellett fizetni).

AZ ELSŐ MÁRKAKERESKEDÉSEK

       

A vállalat egyik alapítója és akkoriban értékesítési igazgatója, Arthur Davidson egy egyhengeres Harley-Davidson® motorkerékpáron indult útnak Új Angliába, hogy még közvetlenebb és hathatósabb toborzásba kezdjen. 1908 végére többek között New Yorkban, Chicagóban, Philadelphiában, Atlantában és Newarkban is létrejött az első márkakereskedés.

1912 végére több mint 200 Harley-Davidson® márkakereskedés működött az Egyesült Államokban és megalakult az első tengerentúli forgalmazó központ is Japánban. Az európai értékesítés a londoni iroda megnyitásával kezdődött 1914-ben. Ezt az irodát nevezték általában "külföldi fiók"-nak, s végül valóban minden olyan tevékenység itt összpontosult, amely Észak- és Dél-Amerika területén kívül folyt.

VÁSÁRLÓKÖZPONTÚ FILOZÓFIA

       

1916-ra Arthur területeket, és minden területre gyári képviselőt jelölt ki összekötőnek az országban, akiket kerületi igazgatóknak nevezett. Ugyancsak az 1912-16 közötti időszakra esett, hogy a vállalat kiadta a The Harley-Davidson Dealer márkakereskedői magazint, melynek cikkei a szalonberendezés alapjaitól a dugattyúkopásig mindenféle témát felöleltek. Legfontosabb üzenete azonban az volt, hogy a vásárlói hűségre rá kell szolgálni.

GLOBÁLIS MEGKÖZELÍTÉS

       

1920-ra már közel 2000 Harley-Davidson® márkakereskedő működött a világ 67 országában - alig 16 évvel azután, hogy C. H. Lang elsőként vállalt kockázatot kis milwaukee-i cégével. A '20-as években a tengerentúli értékesítés a belföldi márkakereskedők által megvalósított forgalom 75%-át is elérte, és a Harley-Davidson azóta is fenntartja globális jelenlétét a motorkerékpár-piacon.

MÁRKÁT MEGHATÁROZÓ KAPCSOLAT

       

A márkakereskedők lelkes hálózata nélkül a Harley-Davidson nem élte volna túl a nagy gazdasági válságot, és valószínűleg elbukott volna a '60-as évek végétől a '80-as évek elejéig tartó nehéz időszak kihívásai közepette.

Ez a kapcsolatrendszer nem csupán az idő próbáját állta ki, hanem meghatározójává is vált a közös örökségnek. Márkakereskedői hálózatunk létezése nélkül a Harley-Davidson könnyen lábjegyzetként végezhette volna a motortörténelem lapjain.

JELENTKEZZEN ÖN IS MÁRKAKERESKEDŐNEK!

Készen áll arra, hogy megtegye a következő lépést? Az Új márkakereskedői jelentkezési lap már elérhető!
Jelentkezési lap letöltése